Cum să citești o hartă topografică?

Hărțile topografice sunt diferite de cele uzuale deoarece nu doar arată locația drumurilor, de exemplu, dar te și ajută să vizualizezi terenul 3D cu ajutorul unei simple foi de hârtie, fiind capabile să îți dezvăluie povești detaliate despre locul pe care îl explorezi. Hărțile topografice se folosesc de trei elemente principale pentru descrierea terenului: liniile de contur, scara și simbolurile specifice.

Liniile de contur sunt ceea ce transformă hărțile topografice în ceva cu adevărat special. Acestea conectează toate punctele de pe hartă care au aceeași înălțime. Privind cu atenție distribuția lor, îți poți da seama de modul în care arată terenul. Dacă liniile sunt apropiate înseamnă că înălțimea se schimbă substanțial într-o distanță relativ mică și că terenul este destul de abrupt, și viceversa – cu cât liniile se întind mai mult, cu atât panta este mai domoală. De asemenea, liniile te ajută să vizualizezi forma terenului.

Scara hărții apare în zona legendei și indică cât de detaliată este acesta sau de câte ori este micșorată harta față de realitate. 1:25.000 înseamnă că un centimetru al hărții este echivalent cu 25.000 de cm în realitate. O scară de 1:800.000 va acoperi, în consecință, o zonă mai vastă, dar cu mai puține detalii.

Legenda hărții reprezintă ghidul utilizatorului. Aici vei găsi diferite linii, culori și simboluri care te vor ajuta în interpretarea hărții. De exemplu, cu cât este mai închisă culoarea, cu atât este mai densă vegetația. Pe măsură ce ne apropiem de vârf, în schimb, culorile vor fi mai deschise deoarece vegetația începe să se rărească.
Având toate acestea în vedere, citirea unei hărți topografice nu mai este un mister și poate fi realizată de către orice iubitor de natură.

Ai nevoie de un studiu topografic?

Realizăm totul de la A la Z. Executăm măsurători de precizie înaltă, analize tehnice detaliate și oferim soluții optime în rezolvarea cât mai eficientă și rapidă a lucrărilor tale.

Contactează-ne