Care este importanța topografiei?

Topografia este o ramură a geodeziei („împărțirea pământului”) și se ocupă în principal cu efectuarea măsurătorilor unor suprafețe de teren, unități cadastrale sau forme de relief. Pe lângă aceasta, realizează studiul metodelor de măsurat și analiza instrumentelor utilizate. Scopul? Efectuarea hărților și a planurilor topografice.

Măsurătorile topografice sunt necesare întocmirii diverselor tipuri de proiecte. Se realizează măsurători în cazul construcțiilor civile – pentru ridicarea unei case sau a unui bloc, pentru intabulare, măsurători topografice în cazul construcțiilor industriale sau de infrastructură. După măsurarea pe teren se pot realiza releveele – schițe în care sunt reprezentate la scară elementele construcției.

La o scară mai largă, lucrările de topografie sunt utile chiar și în agricultură pentru organizarea teritoriului și ameliorarea suprafețelor, în industria hidroenergetică pentru determinarea poziționării barajelor, în industria extractivă sau pentru căile de comunicație.

În concluzie, topografia este o știință completă și complexă, de care depinde bunăstarea construcțiilor, organizarea teritorială și industria hidroenergetică. Aceasta se aplică într-o multitudine de contexte, având un impact important asupra desfășurării vieții de zi cu zi.

Ai nevoie de un studiu topografic?

Realizăm totul de la A la Z. Executăm măsurători de precizie înaltă, analize tehnice detaliate și oferim soluții optime în rezolvarea cât mai eficientă și rapidă a lucrărilor tale.

Contactează-ne